Головна » 2015 » Лютий » 12 » Виховна година до дня Св. Валентина
12:13
Виховна година до дня Св. Валентина

Виховна година до дня Св. Валентина

Стародавня легенда свідчить, що у ІІІ ст. священик на ім’я Валентин, порушивши імператорський наказ, що забороняв одружуватися, таємно з’єднав шлюбом двох закоханих.

За цей злочин перед законом імператор наказав кинути молодого єпископа до в’язниці. Іронія долі чи черговий жарт Ерота, але саме тут він закохується у сліпу доньку наглядача. Кохання гаряче, мов вогонь і швидкоплинне, як спалах блискавиці, заполонило серця молодих людей. Воно народилося, спалахнуло і відразу вмерло, бо Валентина стратили.

У день страти, 14 лютого, дівчина отримала від свого коханого листівку з однією короткою фразою: “Від Валентина”. Так і мандрують від тоді світом “Валентинки” – послання закоханих. Ось чому щороку закохані відзначають цей день, як свято кохання, віддаючи належну шану своєму заступникові.

 


Вірш В.Сосюри «Так ніхто не кохав…»

Так ніхто не кохав. Через тисячі літ

лиш приходить подібне кохання.

В день такий розцвітає весна на землі

І земля убирається зрання..


Дише тихо і легко в синяву вона,

простягає до зір свої руки...

В день такий на землі розцвітає весна

і тремтить од солодкої муки...


В’яне серце моє од щасливих очей,

що горять в тумані наді мною...

Розливається кров і по жилах тече,

ніби пахне вона лободою...


Гей, ви, зорі ясні!.. Тихий місяцю мій!..

Де ви бачили більше кохання?..

Я для неї зірву Оріон золотий,

я — поет робітничої рані...


Так ніхто не кохав. Через тисячі літ

лиш приходить подібне кохання.

В день такий розцвітає весна на землі

І земля убирається зрання..


Дише тихо і легко в синяву вона,

простягає до зір свої руки...

В день такий на землі розцвітає весна

і тремтить од солодкої муки...

 

Кохання – це не лише висока поезія, а й велика відповідальність підставити плече, розділити біль і радість. Кохання – це передусім єднання двох сердець. Закохана людина відкриває у собі дивовижні багатства.

 

Романтична легенда про святого Валентина.

Християнського проповідника Валентина посадили в римську в’язницю за віру і невдовзі засудили до страти. Сидячи під вартою Валентин закохався у сліпу дівчину, дочку в’язничного наглядача. Користуючись своїми медичними знаннями, він зцілив її від сліпоти.

За іншою версією, сліпа дочка тюремника сама закохалася у  Валентина. Той як священик, що дав обітницю безшлюбності, не міг відповісти на її почуття, але в ніч перед стратою (ніч проти 14 лютого) прислав їй зворушливий лист, який підписав «Твій Валентин».

У пам’ять про це тепер у День Святого Валентина заведено дарувати одне одному «валентинки» - це вітальні листівки у вигляді сердечок, з добрими побажаннями, словами кохання, пропозиціями руки та серця чи просто жартами, які не підписують, і той хто отримує, повинен сам здогадатися від кого вони…

За церковною легендою, християнський священик Валентин жив за часів імператора Клавдія ІІ Готського (ІІІ ст. від Р.Х.). Є відомості, що,  поруч з основним покликанням, Валентин займався природничими науками та медициною.

Войовничий імператор Клавдій нібито вважав, що сім’я заважає солдатам воювати за імперію і видав едикт,  який забороняв воїнам одружуватись. Валентин, незважаючи на цей указ продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це його заарештували й ув’язнили під охороною офіцера, прийомна донька якого була сліпою.

Священик оздоровив її, а після навернув на християнство батька й цілу родину. Довідавшись про це, імператор наказав відтяти йому голову, що й сталося 14 лютого.

Але що найменше троє святих Валентинів були римськими мучениками. Один був священиком і лікарем у Римі, другий – єпископом у Терні (Італія), третій жив у Єгипті приблизно у 100-153 рр. Останній був одним із кандидатів на пост римського єпископа (тобто Папи), у своїх проповідях звеличував достоїнства шлюбу як втілення християнської любові.

Вважається що день Святого Валентина у християнські часи замінив собою язичницьке свято луперкалій ( на честь бога Фавна; за іншою версією на честь богині кохання Юнони), Ця заміна сталася 496 року за розпорядженням Папи Римського Геласія І.

Широкої популярності в Західній Європі це свято набуло після XV століття. За переказом винахід «валентинки» приписують герцогу Орлеанському Шарля. 1415 року, перебуваючи в англійському полоні після битви під Азенкуром, він нібито надсилав із лондонської в’язниці віршовані любовні послання своїй дружині.

Одна з  тодішніх «валентинок»  нині зберігається в Британському Музеї. У США свято відзначають з 1777 року.

 

Переглядів: 1665 | Додав: operatorbc | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Міні-чат
На допомогу учню
Вхід на сайт
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0